Alimentatie-wens valt goed in Tweede Kamer

Geld — Door op 1 oktober 2011 10:06

Het eenvoudige rekenmodel waar VVD en PvdA aan werken, kan rekenen op een instemming bij in ieder geval CDA en D66. Dit betekent dat het wetsvoorstel goed ligt in de Tweede Kamer. Met het nieuwe rekenmodel kunnen ouders op internet uitrekenen wat hun financiële bijdrage is. Hierbij geldt een minimum van 600 euro per ouder per jaar, ongeacht het inkomen of uitkering.

VVD en PvdA stellen dat de huidige regeling in 70% van de gevallen tot problemen leidt. Volgens PvdA’er Jeroen Recourt en VVD’er Ard van der Steur, zal hun nieuwe regeling een bezuiniging opleveren op kosten aan rechtszaken. Volgens hun moeten de ouders met behulp van het rekenmodel en hulp van mediator er in de meeste gevallen wel uit komen.

Het plan valt bij het CDA in goede aarde omdat het nieuwe model, de regeling een stuk sneller maakt. Dit is volgens de partij in het belang van het kind. De D66 is enthousiast omdat hierdoor vaders medeverantwoordelijk gemaakt worden voor de kinderen. Nu gaat de wet, volgens de D66, nog teveel uit van een traditionele rolverdeling tussen de ouders.

Verder wordt het wetsvoorstel positief gezien door raadslieden. Zij zien wel iets in een duidelijker en eenvoudiger systeem voor de berekening van de kinderalimentatie. Een woordvoerster van de vereniging van Familierecht Advocaten Scheidingsmediators (vFAS) noemde het zinnig om over een vereenvoudiging mee te denken.

Tags: , , , , , , , ,

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk.